Elias- fortsättning.

Idag har jag träffat söte Elias igen, men som sagt i min fotostudio den här gången. Han va så glad och verkade tycka att det var kul. Gullunge. Fort gick det också eftersom han är så lätt att fotografera. Hoppas på flera gånger framöver. Här kommer några bilder med fotomodellen Elias. Är han inte söt så säg...


Höstfotografering med söte Elias

Den här lilla trollunge gjorde min dag idag. Alltså han sken som en sol hela tiden. Barn brukar va svåra att fotografera och tröttnar väldigt fort (det gjorde han med-tröttnat) men han var inte alls svår att fota. Log och tittat där man ville att han skulle titta. Skit kul hade jag och trevliga tjejer har jag träffat. Mormor till våran stjärna var självklart med och ställde upp som assistent, sprungit runt med reflexskärmen. Jag skulle lägga upp ett par bilder bara, men jag kunde inte låta bli att redigera fler och visa upp lilla grabben. Vi fortsätter fota imorgon, men i studion. Ser fram emot att träffa denne tjusige kille igen. Kram
Jenny&Andreas

Här kommer en liten slideshow med avspända bilder från Jenny och Andreas bröllop i rock tema. Som sagt så väderförhållanden (spö regnade)  höll oss inne och där var väldigt svårt att bli kreativ.  Trångt, rörigt, varmt...men alla var så duktiga och hjälpte mig för att få till det bästa möjliga resultat.  Brudparet var så vackert som ur en saga. Jag själv blir rörd när jag tittar på bilderna trots att jag var ju med från början...
Det laddas en stund så var kvar.  Bra musik bjuder jag på dessutom:  KISS -1. I was made  for lovin´you  2. Forever


En höstlig flicka

Ja och min dotter Nina har haft en fotosession med varandra haha... Nina är väldigt svår att få med på bilden. När hon såg att jag börjar på plocka fram foto grejer och sätta upp studion sprang hon på sitt rum och stängde dörren. Gumman min. Hon tycker jag är dryg med kamera. Men det är just henne jag skulle vilja fota mest av alla. Jag får anstränga mig hård för att få henne titta i kamera och vilja va delaktig. Men idag tyckte hon att det var roligt med blommor (hon älskar blommor) och med den nya, fina mössan.  Bjuder på ett par bilder i hösttema. Har testat en annan än vit  färg på bakgrunden och det vart ju bra, tror jag. Den fina, söta shabby chic vattenkanna har jag köpt på CALIMERO hos Magnus och Petra i Sågmyra.  Sveriges trevligaste butik med väldigt fint asortiment och stort utbud. Här finns något för alla. 


Är detta konstruktiv kritik?

Kritik är ett känsligt tema därför att den som blir kritiserad ofta får sin självkänsla tilltufsad. När detta händer känns det obehagligt och beroende på ens läggning reagerar man t.ex. med att gå i försvar, bli arg, bli ledsen eller bli iskall. Kritiken kan leda till starka reaktioner från den som blir kritiserad. En del njuter av sådana reaktioner och letar efter tillfällen att få kritisera någon. Andra tycker att känsloreaktionerna är mycket obehagliga och undviker helst att ta upp kritik över huvud taget.
Väl formulerad kritik är en värdefull gåva som gör det möjligt för den som tar emot den på ett konstruktivt sätt att lära och utvecklas.

Häromdagen fått jag en kommentar under inlägget "Softad hy med bibehållen struktur" från en anonym läsare. Ni får läsa hela konversationen under detta inlägg. Jag uppfatade denna kommentar som otrevlig och kände mig sårad. Hastigt svarade jag lika otrevligt tillbaka. Jag vet, det var fel och inte lik mig alls.. Men vidare i nästa kommentar skriver hon/han att hon/han kommer med konstruktiv kritik men jag är den som tål inte att kritiseras. Jag vill be er om era åsikter. Vad tycker ni, var det konstruktiv kritik eller var det jag som inte tål att kritiseras. Tack på förhand.

Här är kommentaren:
Inte speciellt snyggt eller skickligt men duger om man inte har mer än mycket modesta krav.
Meningen med retuch är att förbättra, inte smeta ut ansiktsdrag och struktur eller att få objektet att likna en ritad seriefigur.
Det finns bra guider om hur man gör men det är ett hantverk därför går det inte att berätta i detalj. En konstnär som målar tavlor kan inte skriva generella guider så att den som följer den också blir konstnär.
Övning, övning, övning och bra grundkunskaper är det som gäller.


LÄS DETTA INNAN DU SVARAR!!!

Med konstruktiv kritik menas att: 1.alltid inledda och avsluta kritiken med något positivt 2. vara ödmjuk i sina formuleringar, "Personligen tycker jag..." eller "om det var min ...så skulle jag..." är trevliga formuleringar och tyder på respekt 3. vara tydlig och precis, beskriv exakt det du tycker kan förbättras. 4. diktera inte, utan lägg fram förslag till förbättringar, ställ gärna frågor som kan stimulera mottagaren att fundera vidare själv.
4. fråga dig själv om dina kommentarer kan vara till hjälp för mottagaren
Det gyllene regeln är att behandla andras verk/konst så som du vill att andra ska behandla ditt. Innan du lämnar ifrån dig din konstruktiva kritik ska du alltid läsa genom det du skrivit. Granska dina formuleringar och fråga dig själv om du, helt ärligt, skulle bli sårad om samma kritik riktades mot dig eller ditt verk/konst. Om det känns tveksamt, formulera dig mildare eller låt bli att kritisera.

Jag använde ovan nämna teknik på bland annat de här två bilder. Tycker ni att huden och ansiktsdragen är utsmetade? är det inte så här vill man se ut?Elias och Axel

Två söta grabbar har jag fotograferat idag. Barnen  blev döpta i lördags så mamman ville passa på och ta några bilder på barnen innan folkdräkten skulle lämnas tillbaka. Urgulliga dom var. Elias (storebror) tyckte det var tråkigt att posera och envisades om att inte titta i kameran. Axel var en glad prick, men till slut så blev även han uttråkat/trött haha. Gullungar. Här kommer en varsin bild på de. Är dom inte söta så säg. Kram


Spets penslar

Det var så himla kul att så många gillade mina action. Tack så hjärtligt för respons snälla ni. Nu tänkte jag bjuda er på något annat gott: SPETS PENSLAR som många gillar och eftertraktar. Hos mig får ni ladda ned de och snygga era bilder med fina spetsramar. Var så god och ta för dig. Lämna en kommentar om att du har laddat ned, tack. Kram

(Tryck på likadan ikon när du kommer till nedladdningssida)

Mina photoshop actions

Nu så. Jag lovade att lägga upp en steg för steg guide om hur jag skapar mina actions. Men jag tänkte göra det  ännu enklare för de som är intresserade. Ni får helt enkelt ladda ner några av mina actions. Om ni vill veta hur jag gör så när du laddat ner, fått i photoshop och applicerat någon action på en bild så tryck på den lilla pilen vid lager gruppen (se bild nr 4). Där kan ni se alla lager och förloppet av det jag gjorde. Men vill ni så gör jag en guide ändå. Ville också uppmärksamma att olika bilder har olika inställningar och kanske inte på alla bilder kommer effekten att se bra ut, men då är mitt tips att dra i alla spakar på lagren som kommer upp och testa sig fram till ni är nöjd. I action bubblegum har jag varit lite för snabb och har hunnit slå samman alla lager innan jag sparat . Så när du applicerat den här action på en bild, ta ett steg tillbaka, tryck på edit>>step backward då dyker upp alla lager, lek med spakana tills du är nöjd. Hoppas ni kommer att gilla mina actions. Actions är kampatibla med Photoshop av CS-serien.

1.Sweet vintage set.

(Tryck på likadan ikon när du kommer till nedladdningssida)


2. Violet shine.

3. Bubblegum.


Prickigt värre

Min dotter och hennes kusin Elin. Fina. prickiga båda två haha. Sötisar. OBS: imorgon lägger jag upp en steg för steg guide om hur jag skapar action som jag skrivit om tidigare. Denna action är även använd på bilderna här nedan.  Så kika in gärna imorgon igen. Kram kram.
Min nya studioblixt

Har äntligen testat min nya blixt som jag fått hem häromdagen. är inte riktigt bekant med den än, men jag redan älskar det jag ser. Det gäller att bara sätta igång och testa. Här kommer ett par test-bilder på min tös. Hon är väldigt svår att få med henne på bilden gumman min.


Fotoprojekt i Säter

Idag var det dags för provfotografering inför Peters
projekt som jag fick äran att delta i. Tack för idag Peter. Jag säger ingenting om projektet än, men idag hade vi modellfotografering i en läcker miljö, det bara pirrade i hela kroppen, sånt älskar jag även om jag inte pratar för mycket haha. Här kommer ett sneak-peak från dagens träff. Modell Lina K. fantastiskt duktig tjej, hon gjorde hela jobbet, ingen behövde anstränga sig, vilket var bra, eftersom jag var helt oförbered,  stylist: Linda Roos
ett profs inom skönhet,  foton: jag.
Fotoprojekt

Blev inbjuden av en annan fotograf Peter att få vara med på hans projekt till utställningen. Imorgon ska jag, Linda, Peter och en model träffas i Säter för provfotografering. Temat: Lisbeth Salander. Känns så himla kul. Ser fram emot detta möte.
Bjuder på två nytagna bilder med min nya action aplicerad.


Actions.

Har suttit och pilat i Photoshop. Resultatet blev att jag skapade en action som jag länge tänkt att skapa. Har letat överallt på nätet, finns ju massor där ute, men tyvärr, de är inte så bra . Hittar man en bra action så kostar det typ 12-20$. Jag brukar skapa mina egna action, men tiden räcker inte alltid till. Jag älskar den där bubblegum färgsättningen och nu äntligen fixat jag min action. Att skapa en färgaction är inte bara att lägga på en färg, utan man får lägga på flera färger som samspelar med varandra för önskat resultat och så får man leka med olika blandningslägen, opaciteten samt med lite annat. Vad tycks? Om intresset finns så kanske lägger jag upp en steg för steg guiden. Kom gärna med kommentarer.


Bröllopsfotografering

Här kommer ett sneak peak från min senaste bröllopsfotografering. Jag såg fram emot denna dag länge och var förväntansfull, brudparet var otroligt vackert och snyggt. Dom var så fina tillsammans. Bruden skrattade hysteriskt nästan hela tiden för att dölja nervositeten , men det syndes att hon var spänd. efter brudskålen sa hon till mig att det är först nu hon börjar på slappna av. Kyrkan och vigsel var oerhört vacker. Denna biten var perfekt, men scenariot var det värsta möjliga för en bröllopsfotograf: regnet! Det droppade inte heller, det kan va fint med lite regn, men det bara öste ner heeeela tiden, gick inte att gå ut för dörren. Som plan B bestämde vi oss att fota i lokalerna för bröllopsfesten för vi tyckte att det var fint där inne och det skulle funka perfekt. Lungt. tänkte jag. Det visade sig ganska fort under fotograferingen att det var inte den bästa idén. Det var trångt och väldigt rörigt där, inga möjligheter till en ren bakgrund för en bra porträtt. Inte ens stativet kunde jag ha med mig där. Kameran envisades om långa slutartider så det var bara att skruva upp ISO. Suck...Jag blev ganska bra stressad av situationen, men men...
Bokeh

Boken som från japanska betyder suddig  är inom fotografin en benämning på de delar i en bild som inte är i fokus.
De flesta fotografer känner till fenomenet då på den oskarpa bakgrunden bildas  ljuscirklar.  För att åstadskomma denna effekt krävs ljus och ljusstarkt objektiv dvs med stor bländare. Bäst boken får man till när man fotar tex mot en trädkrona, eller en buske där ljuset silar genom grenarna/bladverket, Gnistrande vattenyta bildar också bokeh om man får vatten ur fokus. Samt saker som reflekterar ljus. Vid motiv/poträttfotografering tänk på bakgrunden, titta om det finns några "ljuskällor", fokusera nära på motivet eller zooma in ordentligt om du använder ett teleobjektiv och ta bild. För att fota bara bokeh ställ in kamera i manuellt läge, rikta kameran tex uppåt mot en trädkrona och välj att ha oskärpan, du ser bokeh i sökaren då, vrid på fokusringen tills du är nöjd och ta bild. Här kommer några bokeh bilder jag tagit. Fråga gärna vid funderingar.


Älskade ungen min


Skapa glansiga läppar.

Här kommer en av mina favoritmetoder föt glansiga läppar. Jag använderfunktionen Färgområde (color range)för att markera det existerande högdagrarna på läpparna och sedan förbättra dem.

Steg ett.
Zomma in på läpparna så att du verkligen ser dem, gå sedan till menyn Markera  och välj Färgområde. När dialog rutan dyker upp ska du välja högdagrar från popupmeny, klicka OK. Nu ser du markeringen av högdagrarna.Steg två:
Tryck på Ctrl+J för att låta det markerade områden hamna på sitt eget lager. Nu ändrar du blandningsläget från normalt till raster (screen) för att göra högdagrarna mycket ljusare.Steg tre:
Tryck och håll nere Alt-tangenten och klicka på ikonen för Lägg till lagermask i botten av panelen Lager. Detta lägger till en svart lagermask som döljer det ljusare lagret bakom masken. Ser till att förgrunsfärg är vit. Välj en liten mjuk pensel inställd på 100% uppe i fältet och måla över högdagerområden på läpparna. Det börjar genast se glansiga ut.Steg fyra:
Men vad händer om du vill ha ännu mer glansiga läppar. Duplicera bara det översta lagret genom att trycka på Ctrl+J och det blir dubbelt så ljust. Reglera effekten med opaciteten.. Ganska ballt eller hur?Och här kommer före och efter bilden. Visst var det enkelt?


Softad hy med bibehållen struktur.

Nu avslöjar jag en av mina retuscherings "hemlisar". Många fotografer och "photoshopare" efterlyser bra retuscheringsguider, men på nätet hittar man tyvärr bara det grundläggande som de flesta känner till.  Ingen retuschör eller fotograf vill avslöja sina hemligheter om hur dom retuscherar. Jag gör det nu! Hoppas att min guide blir till hjälp för de som är intresserade av fotoretuschering. Då kör vi.


Steg ett:
Duplicera lagret Bakgrund genom att trycka på Ctrl+JSteg två:
Gå till menyn filter>>oskärpa>>gaussisk oskärpa. Vi ska bara använda dialogrutan för att göra en beräkning som vi kommer att använda i en annan dialogruta. Dra reglaget åt höger till du ser att huden jämnas ut och de tonerna i huden börjar försvinna. Klicka inte på OK. Kom ihåg bara cifran du stannade på. I det här fallet blev det 12.4. Klicka på knappen avbryt för att stänga dialogrutan utan att lägga på oskärpan.Steg tre:
Gå till menyn filter>>annat>>högpass. När dialogrutan dyker upp skriv i cifran du memorerade från dialogrutan för oskärpa-12.4. I det här läget kommer lagret se grått ut och väldigt skarpt.Steg fyra:
Öppna nu filtret Gaussisk oskärpa . Lite matematik: du kommer att lägga på en mängd oskärpa som är 33% (1/3 del) av högpass mängden. 12.4 delad med 3= ca 4.1. Skriv in 4.1 och klicka OK.Steg fem:
Nu ska du invertera detta högpasslager genom att gå till bild>>justeringar>>invertera eller genom att trycka på Ctrl+iSteg sex:
Gå nu till panelen Lager och ändra blandningsläge från normal till linjärt ljus och sänk opaciteten till 50%. Detta ser riktigt hemskt ut nu, men fortsätt.Steg sju:
Tryck och håll ner Alt-tangenten och klicka på ikonen för Lägg till lagermask längst ner under panelen Lager, den symbolen som visas inringad i rött här.Steg åtta:
Ställ in förgrundsfärg till vit, välj en mellanstor, mjuk pensel med opacitet på 100% . Måla nu över hudområde och undvik detaljområden så som ögonbryn, ögon, näsborrar, läppar, hår, tänder och mycket viktigt: undvik kanterna runt ansiktet annars blir det softade. I lagermaskens miniatyrbilden ser du målade områden. Du kan välja effektens styrka genom att dra i opacitetens reglage.Här är resultatet. Huden är softad och behållit sin struktur. Jag har här opacitet på 50%, men som sagt du kan dra ner/upp på den för att styra effekten. Vad tycks?