Är detta konstruktiv kritik?

Kritik är ett känsligt tema därför att den som blir kritiserad ofta får sin självkänsla tilltufsad. När detta händer känns det obehagligt och beroende på ens läggning reagerar man t.ex. med att gå i försvar, bli arg, bli ledsen eller bli iskall. Kritiken kan leda till starka reaktioner från den som blir kritiserad. En del njuter av sådana reaktioner och letar efter tillfällen att få kritisera någon. Andra tycker att känsloreaktionerna är mycket obehagliga och undviker helst att ta upp kritik över huvud taget.
Väl formulerad kritik är en värdefull gåva som gör det möjligt för den som tar emot den på ett konstruktivt sätt att lära och utvecklas.

Häromdagen fått jag en kommentar under inlägget "Softad hy med bibehållen struktur" från en anonym läsare. Ni får läsa hela konversationen under detta inlägg. Jag uppfatade denna kommentar som otrevlig och kände mig sårad. Hastigt svarade jag lika otrevligt tillbaka. Jag vet, det var fel och inte lik mig alls.. Men vidare i nästa kommentar skriver hon/han att hon/han kommer med konstruktiv kritik men jag är den som tål inte att kritiseras. Jag vill be er om era åsikter. Vad tycker ni, var det konstruktiv kritik eller var det jag som inte tål att kritiseras. Tack på förhand.

Här är kommentaren:
Inte speciellt snyggt eller skickligt men duger om man inte har mer än mycket modesta krav.
Meningen med retuch är att förbättra, inte smeta ut ansiktsdrag och struktur eller att få objektet att likna en ritad seriefigur.
Det finns bra guider om hur man gör men det är ett hantverk därför går det inte att berätta i detalj. En konstnär som målar tavlor kan inte skriva generella guider så att den som följer den också blir konstnär.
Övning, övning, övning och bra grundkunskaper är det som gäller.


LÄS DETTA INNAN DU SVARAR!!!

Med konstruktiv kritik menas att: 1.alltid inledda och avsluta kritiken med något positivt 2. vara ödmjuk i sina formuleringar, "Personligen tycker jag..." eller "om det var min ...så skulle jag..." är trevliga formuleringar och tyder på respekt 3. vara tydlig och precis, beskriv exakt det du tycker kan förbättras. 4. diktera inte, utan lägg fram förslag till förbättringar, ställ gärna frågor som kan stimulera mottagaren att fundera vidare själv.
4. fråga dig själv om dina kommentarer kan vara till hjälp för mottagaren
Det gyllene regeln är att behandla andras verk/konst så som du vill att andra ska behandla ditt. Innan du lämnar ifrån dig din konstruktiva kritik ska du alltid läsa genom det du skrivit. Granska dina formuleringar och fråga dig själv om du, helt ärligt, skulle bli sårad om samma kritik riktades mot dig eller ditt verk/konst. Om det känns tveksamt, formulera dig mildare eller låt bli att kritisera.

Jag använde ovan nämna teknik på bland annat de här två bilder. Tycker ni att huden och ansiktsdragen är utsmetade? är det inte så här vill man se ut?Kommentarer
Åsa

Nej, jag tycker inte att det där var konstruktiv kritik ... särskilt inte den inledande meningen: "Inte speciellt snyggt eller skickligt men duger om man inte har mer än mycket modesta krav."Uppenbarligen anser inte personen som skrev det heller att det var någon konstruktiv kritik, eftersom personen var anonym och därmed inte öppet vågade stå för sina åsikter. Jag anser att det mer var personliga åsikter och den första meningen ser jag mer som ett påhopp ... och är inget man ens behöver säga.

Som min dotters fröken sa på föräldramötet i måndags när hon berättade om att de lär barnen om hur de ska agera gentemot andra ... Man får TÄNKA precis vad man vill, men man säger inte allt som man tänker. Man kan TÄNKA att någon är ful (ingen kan ju hindra eller styra ens tankar), men man håller de tankarna för sig själv eftersom man kan såra någon.Jag förstår att du tog åt dig ändå av uttalande, för jag tycker inte att det var särskilt schysst ... och faktiskt helt onödigt.Kram

2011-09-16 15:56:37
URL: http://tankar-mitt-i-livet.blogspot.com/
Ann-Cherie

Komentaren var inte posetiv kritik mer klumpig och kanske hastig...Den som skrev komentaren kunde om han tyckte det som han skrivit lagt fram det på ett annat sätt.

Men det finns konstnärer som är så rädd för kritik att de aldrig vågar visa sin konst trist och sorgligt. Den enda och sista utställningen blev aldeles innan personen avlider. Konsten säljs som smör...ett leénde på den gamles läppar som inte kan tala av stroke visar en lycka som han kunde fått långt tidigare i livet.Så fortsätt trots klumpig kritik. :)

2011-09-16 16:08:46
Rebecca

Hejsan hejsan! Jag är otroligt tacksam att du la ut den här tekniken att fixa till bilderna för det är väldigt smidigt och får ett toppen resultat. Visst, om jag är slarvig så kanske jag "suddar" för mycket och då ser det onekligen lite utsmetat ut men det är ju M I T T verk. Dina däremot ser toppenbra ut.Strunta i folk som försvarar sina elaka kommentarer med att "det är bara konstruktiv kritik" och använder det som skydd för att få lov att vara så elaka de bara kan. Blä.Fortsätt på som du redan gör. Heja heja!

2011-09-16 16:12:22
URL: http://beccinam.wordpress.com
Sofia - PHOTOGRAPHY

Usch fick också en otrevlig kommentar på min blogg, men bilden är jättefin, du har inte gjort nåt fel alls!

2011-09-16 18:02:20
URL: http://tsvphoto.blogspot.com
Ulrika

Håller med dig om att det inte var särskilt konstruktivt. Det där är personens egen åsikt om bilden och om redigering och han/hon uttrycker sitt ogillande om dina bilder. En konstruktiv kommentar hade låtit med i stil med:

"Jag tycker att dina bilder ser lite utsmetade ut, kanske skulle låta ansiksdragen bli lite mer tydliga så att retuchen syns mindre?"

Själv anser jag att retuch är väldigt inviduellt, jag jobbar sällan med det då jag vill att mina bilder ska se så naturliga ut som möjligt. Tar bort lite finnar och så, men inget mer. Tycker att din retuch är väldigt snygg och diskret, så den ser ändock naturlig ut :)

Strunta i gnällaporna, du tar fina bilder och behandlar dem med respekt :)

2011-09-17 11:28:51
URL: http://unorman.wordpress.com
Linda

Nej det där var absolut inte konstruktiv kritik. Det var bara en halsvtaskig comment som jag också skulle blivit ledsen och irriterad över.

Jag tycker dina bilder är jättefina och dom ser inte utsmetade ut. MEN, även OM jag inte gillade din bildredigering så skulle jag inte ha skrivit kommentaren på det sättet han gjorde. Det finns massor med människor som skriver/pratar utan att tänka, eller som skriver precis vad de känner för för att sen försvara sig bakom "jamen du tål ju inte konstruktiv kritik" när människor tar illa upp. Då har man inte riktigt lärt sig skillnad mellan konstruktik kritik och rent taskiga påhopp.Kram

Linda

2011-09-17 14:46:50
URL: http://www.smyckenbyell.blogspot.com
☆Fru Eriksson

Mhé...Vad är det för en kommentar ~ Inte alls konstruktiv ~ och Alldeles Feeeeeeeeeel.../Kraaaaaaaaaaam vännen från mig som L♥ve dina bilder!

2011-09-18 15:57:18
URL: http://www.frunsblogg.blogspot.com/
netza

Det var långt ifrån konstruktiv kritik utan bara en massa negativt spä. Bilderna är dessutom skitbra och jag tycker inte de behöver förbättras på något sätt!

2011-09-26 07:55:51
URL: http://www.netza.se/blog
Anneli - A'la Foto

Detta är första gången jag är inne i din blogg och jag har hittat riktigt fina bilder här! Sedan kom jag till detta inlägg och läste det och kände att jag behövde gå till ursprungsinlägget för att kunna svara ärligt på frågan (det var lite svårt att hitta, ett tips är att länka till det man hänvisar till).

Eller ja, din fråga är om just den där kommentaren var konstruktiv och svaret på den frågan är ganska enkel. NEJ! När man är konstruktiv har man inget behov av att förolämpa. Då handlar det genast om andra saker som ligger bakom kommentaren!

Din teknik, eller den teknik du hänvisar till är säkert bra. Den verkar svår att få till snyggt men med all säkerhet mycket användbar om man lär sig den ordentligt. Bilderna i detta inlägg tycker jag är fina men de går inte att jämföra med den bild du lagt ut i grundinlägget och då kanske det blir lite orättvist att svara rakt upp och ner på denna frågas fråga.

Den bild som finns i ursprungsinlägget känner jag också är för mycket! Huden känns alldeles för bearbetad och i brist på bättre ord utsmetad! Jag ser strukturen och ändå känns det som om det ligger ett lager med smink ovanpå (det utsmetade) Det känns för tjockt helt enkelt! Eller….jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men det ser retuschat ut och inte äkta.Ta inte detta som en förolämpning, detta är lika mycket för att jag ska lära mig som jag vill förklara hur jag tänker så du ska ha en möjlighet att förstå och kunna bemöta kritiken som jag faktiskt kommer med!

Jag har sett en del fantastiskt duktiga fotografers bilder där jag också fått samma känsla som jag fick av din bild i ursprungsinlägget. Jag har inte kunnat sätta fingret på hur de gjort men tack vare ditt inlägg tänker jag att de nog har använt samma teknik. Jag har aldrig testat denna teknik så jag kan egentligen inte säga något alls om tekniken och vad som går eller inte går att göra med den men jag lovar dig att jag ska testa den tack vare din supertydliga beskrivning. Såg också att du gjort en beskrivning på glittrande läppar (tokbra) Den ska jag också testa!

För att återgå till ursprungsfrågan: NEJ, inte konstruktivt alls! Och vem vet, det kanske inte min kommentar känns heller….men min tanke var bara att svara på frågan och också, när jag nu fann den oerhört okonstruktiva kritikerns ord att ha en poäng , framföra vad jag tycker och tänker när jag ser bilden!

Nu ska jag kika vidare i din blogg och njuta av flera vackra bilder och kanske flera tips!

Ha en fin vecka!

2011-10-03 01:05:41
URL: http://alafoto.se/blogg
Josefin

Åh vad fina bilder! Jag gillar också att fotografera, dock är jag bara 14 men de skulle vara jätte roligt om du ville kika in på min blogg och ge lite kritik till mig. antar att du kanske inte har tid osv men det skulle vara jätte kul!Kram:)

2011-10-27 17:39:29
URL: http://aphotoeveryminute.devote.se

Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback